Помощ

РЕГИСТРАЦИЯ

Какво е Elemental.TV, как да ползвам услугата и защо да се регистрирам?

Elemental.TV е интерактивна онлайн телевизия, създадена специално за българи в чужбина. Услугата включва 75 български и световни TV канала, които може да гледате на живо или запис (до 10 дни назад). След успешна регистрация може да ползвате видео портала ни на компютър, смартфон и таблет. За телевизор предлагаме ТВ бокс или Android TV приложение, което може да инсталирате на Android телевизор през Google Play.

Как да се убедя в качеството на предлаганата услуга?

Предлагаме Безплатен план за достъп до 15 TV канала с пълната функционалност на Elemental.TV (без ограничение във времето). За тази цел е необходимо единствено да се регистрирате с валиден имейл адрес, без да въвеждате лична или платежна информация.

Нужна ли е регистрация, за да ползвам услугата?

Да, видео порталът на Elemental.TV е достъпен само след регистрация. Тя е безплатна и не изисква въвеждането на лична или платежна информация, но автоматично дава достъп до безплатния ни пакет. След регистрацията можете да заявите и някой от платените ни абонаменти от тук.

Как да се регистрирам?

Регистрацията става на този линк: play.elemental.tv/register. Трябва да въведете адрес на валидна електронна поща (например ime.familia@gmail.com) и парола, която ще ползвате за достъп до услугата. Финалната стъпка е потвърждение на регистрацията, за тази цел трябва да влезете в пощата си и да отворите линка в писмото, изпратено от нас (ако не може да го намерите, препоръчваме да проверите в папка Спам и Рекламни съобщения или да потърсите имейл от registration@elemental.tv). След като натиснете бутон Потвърди ще бъдете прехвърлени във видео портала ни с достъп до Безплатния ни пакет.

Регистрирах се, но не получавам писмо за потвърждение?

Проверете дали писмото не е в папка Спам или в папка Рекламни съобщения (за gmail.com). Може да потърсите и писмо от registration@elemental.tv в пощата си. Ако не намирате нищо, уверете се, че сте въвели вярно имейл адреса при регистрацията си (повторете процеса) или ни пишете на support@elemental.tv.

Как мога да вляза във видео портала при забравена парола?

За да смените паролата си отворете play.elemental.tv, в секция Вход натиснете линка Забравена парола (най-долу). Въведете имейл адреса, използван при регистрацията. На него ще изпратим съобщение от registration@elemental.tv (ако не може да го намерите, препоръчваме да проверите в папка Спам или Рекламни съобщения). Отворете го и натиснете бутон Потвърди. Ще бъдете прехвърлени отново към видео портала. След като въведете новата парола в двете полета натиснете бутона Запази промяната.

Може ли да променя имейла към акаунта ми?

Не. Основният елемент на един акаунт е имейл адреса. Ако желаете да ползвате акаунт с друг имейл е необходимо да направите регистрация с новия имейл адрес. Ако имате платен абонамент към стария акаунт може да прекратите подновяването му и да изчакате да изтече или да го изтриете (това действие автоматично ще доведе до възстановяване на остатъчна сума в банковата ви карта или PayPal акаунт за неусвоения период).

ПЛАЩАНИЯ И АБОНАМЕНТИ

Как мога да закупя месечен абонамент?

След като имате успешна, безплатна регистрация за видео портала ни, трябва да отворите секция “Абонамент” (във вертикалното меню или долу вляво). При избор ще се отвори страницата ни с видове абонаменти и периоди. Платените ни абонаменти са “Елементал” и “Премиум”. Изберете подходящ за вас период. Потвърдете. Попълнете необходимата информаиця, като адрес, телефон, имейл адрес и т.н. Въведете метод на плащане (банкова карта или Paypal). Потвърдете плащането и готово.

Какъв е методът на плащане?

Можете да платите чрез Paypal, дебитна или кредитна карта (Visa, Visa Electron, Maestro, MasterCard, Amex, Discover). Имайте предвид, че след изтичането на избрания абонаментен план, подновяването и заплащането му се извършват автоматично, за да не прекъсва достъпа ви до телевизия.

Сметката ми не е в Евро, приемате ли други валути?

Достатъчно е да имате банкова карта или PayPal акаунт. Обмяна на валутата ще се извърши автоматично, от вашата банка, по курса за деня.

Трябва ли всеки месец да плащам?

След изтичане на предплатения период, системата автоматично ще поднови абонамента ви за същия период, който сте избрали и ще начисли плащане. Системата ще ви изпрати известие, преди да направи това. Подновяването се прави с цел да имате постоянен достъп до телевизия, на принципа на всички уеб абонаментни услуги.
Затова, ако желаете по-гъвкав вариант, за достъп до телевизия 1 или 2 месеца, то изберете едномесечен план, от който може да се откажете всеки месец. Но ако желаете да гледате телевизия целогодишно, то по-изгодния вариант е 12 месечен абонамент, с 1 плащане веднъж в годината.

Абониран съм за пакет от 1 месец, платен чрез пейпал. Като свърши ще бъде ли автоматично изтеглена нова сума?

Да, автоматично ще бъде подновен абонамента, както и ще бъде изтеглена сума за новия период. Одобрение се изисква само за първото плащане от абонамента.

Платих за “Елементал” за 1 месец. Ако премина на друг платен абонаментен план или да предплатя повече месеци, ще изгубия ли този месец?

По всяко време можете да преминете на друг абонаментен план. Например, ако в момента имате заплатен тримесечен абонамент можете да преминете на годишен. Системата ни ще изчисли остатъчната (неизползваната) сума от тримесечния абонамент и ще я приспадне от таксата на годишния. По този начин можете да удължите абонамента си без да губите предплатената вече такса.

Как да увелича или намаля абонаментния период на определен план?

Влезте във видео портала и потърсете името на акаунта си, горе вдясно. Навигирайте през Акаунт > Абонамент > Промени. След натискане на бутона “Промени” ще се насочите към страницата ни с Абонаменти, където може да смените периода на плана си, следвайки стъпките. След като премине периода на първоначално закупения ви абонамент, ще се прехвърлите на новоизбрания.

СРОК И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АБОНАМЕНТ

Как да разбера до кога е заплатен абонаментният ми план?

Изберте името на акаунта си (горе вдясно) навигирайте през Акаунт > Сметки. Ще видите актуалния си план и датата на следващото плащане.

Поръчал съм платен абонамент, но достъпът ми спря?

Възможно е да не може да осъществите автоматично плащане чрез платежното средство, което сте избрали. За целта, моля попълнете ново платежно средство като навигирате през името на вашия акаунт (горе вляво) > Акаунт > Сметки > Метод на плащане > Промени.
Въведете новият метод на плащане и натиснете “Обнови платежна информация”.
Абонаментният ви план ще се поднови автоматично.

Как да прекратя абонамента си?

Изберете името на акаунта си (горе вдясно) навигирайте през Акаунт > Сметки > Прекрати. Бутонът “Прекрати” ще деактивира абонамента ви. След изтичането на платения период ще преминете на Безплатния ни абонамент.

ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ

Какви са минималните системни изисквания, за да ползвам Elemental.TV?

Трябва да разполагате със съвременен компютър, с интернет браузър (Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer или др.). Браузърът трябва да е подновен до последната си версия. Същото важи и ако решите да гледате Elemental.TV през смартфон, таблет или смарт телевизор.

Каква е препоръчителната интернет скорост, за да се гледа без насичане?

Минималната скорост е около 1 Megabit интернет свръзаност, а оптималната около 5 Megabita, за да глеате с HD качество. Elemental.TV е съвременна платформа с адаптивно качество на видео сигнала с 4 до 6 профила. Тоест видео сигналът се адаптира динамично към колебанията на интернет връзката, с цел да не насича или накъсва.

На какви телевизори мога да ползвам услугата и как?

Elemental.TV работи в браузъра на някои съвременни smart телевизори (Sony, Phillips, LG). Може да Elemental.TV на вашия телевизор и чрез Chromecast. Ако разполагате с обикновен телевизор и искате да ползвате услугата ни, трябва да закупите TV бокс от нас, който е напълно фукционален андроид плейър. В развитието на Elemental.TV ще добавим и приложения за основните модели smart телевизори.

Трябва ли да поръчам специален апарат (Сет-топ бокс или TV бокс) за да гледам Elemental.TV?

Видео порталът ни е създаден за ползване на компютри, смартфони и таблети. Работи на някои от последните модели smart телевизори, например Sony, Phillips и LG. Ако разполагате с обикновен телевизор, с HDMI вход, трябва да поръчате TV бокс от страницата с Абонаменти, за да гледате Elemental.TV. Дори и да разполагате със нов модел телевизор, TV боксът ни е напълно функционален андроид плеър и ще му придаде допълнителни възможности.

Защо качеството на картината е размазано, образ и звук се разминават или видеото насича?

Причината да се случват тези проблеми обикновено е в интернет връзката, с която разполагате в момента или качеството на сигнал, който Elemental.TV получава от ТВ каналите. За да подобрите видео сигнала пробвайте следните стъпки: 1) рестартирайте браузъра си или изчистете кеша (Ctrl+F5 за Chrome); 2) Проверете надежността на интернет връзката си чрез вашия рутер и доставчик; 3) Ако след тези стъпки продължавате да изпитвате проблеми, пишете ни на support@elemental.tv.

ФУНКЦИИ И АПЛИКАЦИИ

Ще добавяте ли нови канали и още с HD качество?

Да. Elemental.TV стартира с 25 канала, след което добавихме още 25 в два етапа. В течение на времето ще добавяме нови и нови канали, както и Video On Demand секция (видео при поискване).

Колко назад има записи на предаванията?

Записите на каналите са с различна продължителност. Най-кратко пазим музикалните канали. За останалите пазим записи назад до 10 дни. Вижте записаното съдържание в секция “На запис”.

Ще добавяте ли IOS, Android и Android TV апликации?

Да. След като успешно лансирахме TV бокс, се насочваме към апликация за Anrdoid TV (за смарт телевизори). След което за Anrdoid и IOS смартфони и таблети.

Предлагате ли TV бокс (Сет-топ бокс)?

Да. Предлагаме напълно функционален андроид медия плеър, с достъп до Google Play, KODI, Youtube, Spotify, както и приложението на Elemental.TV. TV боксът ни е приложим на всеки телевизор с HDMI извод. Повече информация за TV боксът ни тук.

Пътувам често и сменям адресите и устройствата, през които гледам телевизия. Ограничението от 1 до 4 екрана едновременно лимитирано ли е по устройство и локация?

Oграничението ни е за до 4 устройства, които едновременно ползват услугата Elemental.TV с едно и също потребителско име, независимо къде се намират.

ДРУГИ ВЪПРОСИ

Ако не намирате решение на вашия въпрос, пишете ни на support@elemental.tv.